NIEUWS EN ACTIVITEITEN

Detail werk Anouk Rosenhart

ARTVARK TIJDENS DE KUNSTLIJN:
MEESTERLIJK

Hedendaags mozaïek van Anouk Rosenhart 
gecombineerd met glas uit de Glasblazerij van Leerdam


Beste Artvarkvriend,

Zoals bekend staat Haarlem in de maand november tijdens De Kunstlijn bol van de kunst. De kunstenaars zetten hun deuren open en op veel plaatsen worden spannende exposities gemaakt.
Wat is er heerlijker dan een stad vol kunst….
Artvark organiseert tijdens de eerste twee weekenden van november de tentoonstelling Meesterlijk in Naaiatelier Haarlem, waar wij voor het 2e jaar te gast mogen zijn.

De titel van de expositie verwijst naar het ambacht dat zowel de glasblazer als de mozaïek-maker kenmerkt. De Meester-titel kregen ambachtslieden in het verleden toegekend als zij uitmuntend werk leverden. 
Maar ook de jonge kunstenaar Rosenhart verwierf deze titel. Ze volgde een driejarige opleiding aan de Scuola Mosaicisti in Italië en kwam als Maestra Mosaicista terug naar Nederland. In haar werk verbindt ze het traditionele ambacht met de hedendaagse kunst. Haar werk is abstract, speelt met licht en schaduw en ritmes. Naast glas en (natuur)steen werkt zij ook met onverwachte materialen als papier en plastic. 

We tonen in deze expositie verschillende vazen en schalen die door de glasmeesters in de glasblazerij van Leerdam geblazen zijn. Allemaal unica dus. De combinatie met het (glas)mozaïek van Anouk Rosenhart is spannend en bijzonder mooi! We nodigen je daarom graag uit om te komen kijken.

VAN HARTE WELKOM OP:

4, 5, 11 en 12 november van 12.00-17.00 uur
Locatie: Naaiatelier Haarlem, Spaarnwouderstraat 124, Haarlem
Vanzelfsprekend is al het werk te koop.

ARCHIEF 

EXPOSITIE JAAP LAMPE: # STATION HEEMSTEDE-AERDENHOUT

Van 6 september tot 26 oktober 2023 vond deel 2 van de foto-expositie van Jaap Lampe plaats in de publiekshal van het Gemeentehuis van Heemstede.

Met de titel # Station Heemstede-Aerdenhout is meteen duidelijk wat de aandacht van Jaap Lampe in 2022 vasthield als hij op zijn werkdag vanaf dat station naar Rotterdam reisde: hij maakte honderden foto’s van dit schitterende station. Een selectie daarvan was te zien in Heemstede, de gemeente waar het station officieel onder valt.

Op 6 september was de feestelijke opening van de expositie door de wethouder van cultuur Eveline Stam en de prijsuitreiking van de fotowedstrijd die door Artvark werd uitgeschreven.

HYDROGRAPHY 8 – GROEPSTENTOONSTELLING 

Van 20 mei tot en met 11 juni 2023 (4 weekenden) vond in de Visserhallen in IJmuiden de expositie plaats die 25 internationale kunstenaars toonde die allen waterverf als medium hebben. De groep is fluïde, net als het materiaal waar deze kunstenaars mee werken. Zij zoeken namelijk naar de uitdaging om het ‘traditionele’ medium waterverf op een nieuwe abstracte manier te gebruiken. 

Al sinds 2013 maken zij in wisselende samenstelling met elkaar exposities. Dit jaar vierden ze hun 10-jarig jubileum met de uitgave van een overzichtsboek en een grote groepstentoonstelling.

Deelnemende kunstenaars:

Aimée Terburg (NL),  Annemie Bogaerts (BE), Clary Stolte (NL), Daniël Geiger (DE), Eric de Nie (NL), Erik Oldenhof (NL), Friede Witzenhausen (NL), Henriëtte van ’t Hoog (NL), Iemke van Dijk (NL), Ilona Hakvoort (NL), Ine Dammers NL), Irene van de Mheen (NL), Karina Bugayova (DE/UA), Kleopatra Moursela (GR), Lon Godin (NL), Marena Seeling (NL), Mark de Weijer (NL), Michael Wright (GB/IE), Oleksiy Koval (DE/UA), René van den Bos (GR/NL), Richard van der Aa (FR/NZ), Riki Mijling (NL), Sipke Huismans (NL),  Veronika Wenger (DE),  Werner Windisch (DE).

RAAKVLAKKEN – JAAP LAMPE EN WIM BORST

Van 9 tot 19 maart 2023 ontmoetten 2 werelden elkaar in Kruis-      weg68 tijdens de expositie Raakvlakken: het abstracte keramiek van Wim Borst en de foto’s van station Heemstede-Aredenhout van Jaap Lampe. 

Veel verschillen dus, maar ook verrassend veel raakvlakken want bij beiden gaat het werk over zorgvuldigheid, heel goed kijken, binnen- en buitenruimtes, lijnenspel, architectuur en vooral over een grote liefde voor het detail.

In september / oktober 2023 zal het werk van Jaap Lampe nogmaals te zien zijn in het stadhuis van Heemstede. Daar wordt ook de winnaar van de fotowedstrijd bekend gemaakt. Meedoen kan dus tot die tijd.

Lees hier hoe je mee kunt doen

FRANK RUIJTER – TUSSEN DE REGELS

Op 11 en 12 februari 2023 organiseerde Artvark samen met zijn vrienden in de industriële Visserhallen in IJmuiden een overzichtsexpositie van Frank’s werk.

Ruijter (1941) had zijn leven lang gewerkt aan een veelzijdig oeuvre datvoor het eerst in de volle breedte te zien en te koop was.

Van de beschilderde panelen die een duidelijk raakvlak hebben met etnografica tot zijn reisfotografie, mobiles, sculpturen, grafisch werk en olieverf-schilderijen: alles weerspiegelt duidelijk de verschillende periodes in zijn leven.

Het weekend was een groot succes: alle bekenden, familie, vrienden van Frank en geïnteresseerden kunstliefhebbers kwamen langs om met Frank te praten en vaak ook een werk te kopen.

DE RODE DRAAD

Tijdens De Kunstlijn 2022  (2 weekenden van 5 t/m 13 november) presenteerde Artvark bij de gloednieuwe pop-up expositieruimte Naaiatelier Haarlem, de expositie: De rode draad

Daarin kwamen 3 spannende kunstenaars samen die met zeer verschillende media werken maar als rode draad in hun werk een rebellie tegen de geldende regels delen. Glaskunst, fotografie en tekenen krijgen zo onvermoede raakvlakken. Of het nu de bewerkte en geborduurde foto’s van Jackie Mulder, de tegendraadse vazen van Bernard Heesen of de magische landschappen van Ninet Kaijser zijn, de kracht van de verbeelding spreekt!
 
Volgend jaar Kunstlijn zal Artvark weer te gast zijn bij Naaiatelier Haarlem!

REVEALING THE UNSEEN

Van 09 tot 17 april 2022 presenteerden we Roos Holleman en Jacobien de Rooij in Castellvm Aqvae.

Natuur is de verbindende factor in het werk van van Jacobien de Rooij en Roos Holleman. Naast het gebruik van pastelkrijt natuurlijk en de gave om met een andere blik naar de wereld te kijken. In Reavealing the Unseen toonden ze werk dat een verrassende inkijk geeft in de diepere lagen onder de opervlakte.

Of het nu de verstilde balgen van Roos uit de Wallacea-serie zijn die de vogels in al hun pracht maar zonder de bezieling van het leven tonen, of de Rockpools van Jacobien die letterlijk de werelden onder het wateroppervlak blootleggen, beiden richten zich op het beeld achter het beeld. Zij namen ons mee in een wondere wereld, de persoonlijke verbeelding van hun waarneming.

Beide kunstenaars hebben een omvangrijk cv met werk in museale- en privé-collecties. 

WHEN LIFE GIVES YOU LEMONS –  SOLOEXPOSITIE LUCY  MAC GILLIS

Van 16 tot en met 24 oktober 2021presenteerde Artvark het bijzondere werk van de Amerikaanse kunstenaar: Lucy MacGillis (Pittsfield, Massachusetts, USA,1977). 
 
Ze werkt al jaren in Italië  waar ze het magnifieke Umbrische licht probeert te vangen in haar werk. Werk dat figuratief is maar dat een fascinerende abstractie toont van allerdaagse voorwerpen en de landschappen in haar directe omgeving.

Nog niet eerder hebben we een kunstenaar getoond die zo traditioneel werkt en toch zo vrij is in haar stijl. Met zelfgemaakte, traag drogende olieverf op basis van rijke natuurlijke pigmenten en gemalen albast is haar palet een weergave van de kleurschakeringen van haar leefomgeving. 

De Haarlemse documentaire-maker Yara Hannema maakte In Italië een korte schets van Lucy en haar werk. Klik hier om de film te bekijken. 

We hebben haar werk gecombineerd met keramiek van Cor Unum.

INSIDE OUT – SOLOEXPOSITIE HELMUTH VAN GALEN

Op 19/20 en 26/27  juni 2021 toont Artvark in Castellvm Aqvae het nieuwe werk van Helmuth van Galen dat een spannende nieuwe laag toe voegt aan zijn eerdere binnen- en buitenruimtes. Het nieuwe werk werd met veel enthousiasme ontvangen en tientallen bezoekers gingen met een werk naar huis.

IMAGINATION AND REALITY 
niets is wat het lijkt en niets lijkt wat het is.


Op 24 en 25 oktober en 31 oktober en 01 november 2020 presenteerden we het werk van Jenny Ymker en Simone van Bakel in Castellvm Aqvae.

Hoewel de kunstenaars werken in verschillende disciplines heeft hun werk een belangrijke overeenkomst: het laat je nadenken over werkelijkheid en verbeelding. Jenny Ymker 

(Castricum 1969) woont en werkt in Tilburg. Sinds 2013 ontwerpt ze gobelins die zij laat weven naar foto’s die zij zelf ensceneert en waarvoor zij steeds ook zelf het model is. Vaak borduurt ze er vervolgens handmatig nog accenten op.

Kwetsbaarheid en vergankelijkheid zijn terugkerende thema’s.
Een nieuwe stap in haar werk zijn de lichtkastjes waarin haar foto’s een andere drager krijgen. 


Simone van Bakel

 

De beelden van Simone van Bakel branden op je netvlies. Niets is wat het lijkt en niets lijkt wat het is. Organische vormen die aan het menselijk lichaam doen denken en ijle, tere objecten met dan weer eens de uitstraling van een sieraad en dan weer eens als hoogglanzende druppels olie uit een wand lijken te sijpelen.
 


Zo werkt ze o.a. met keramiek dat ze voorziet van een huid die je op het verkeerde been zet. Zacht is hard en hoogglans autolak maakt van klei een spiegel. Glas is ook een geliefd materiaal, dat ze transformeert in voor eeuwig gestolde vormen.MEET AND GREET IN CASTELLVM AQVAE

Op 8/9 15/16 augustus 2020 starrte Artvark voorzichtig weer op met een Meet and greet om na de maandenlange lock-down i.v.m. Corona weer wat kunst en design te presenteren in een veilige setting.

Verspreid over vier dagen, kwamen de bezoekers iets drinken, de werken bewonderen en bleven vaak uren hangen om in de tuin gezellig met ons en elkaar te kletsen.

Het was een zomerse, vrolijke expositie met veel nieuwe kunst en design 

Meet and greet: zaterdag 8 + zondag 9 augustus en zaterdag 15 + zondag 16 augustus van 11.00 tot 17.00 uur. 

Locatie: Castellvm Aqvae, Hoge Duin en Daalseweg 21b Bloemendaal

Thema: natuur.
Werk van o.a. Ronald Ruseler, Tonneke Sengers, Piet Warffemius, Sjoerd Buisman en Roos Holleman, Ook een selectie van de fantastisch mooie boekjes die binnengekomen zijn voor het project Haarlem en ik kegen een plaatsje. 


PROJECT VAN ROOS HOLLEMAN EN ALEXANDER REEUWIJK:

Van 12 tot en met 20 oktober 2019 presenteerde Artvark de bijzonder geslaagde kick-off van het project waarin natuurhistorie, wetenschappelijk onderzoek en hedendaagse kunst samenkomen. Roos Holleman (beeldend kunstenaar) en Alexander Reeuwijk (schrijver) onderzochten samen het werk van natuuronderzoeker Alfred Russel Wallace en reisden in zijn voetsporen naar Papoea.

De hommage die zij met dit project aan Wallace brengen, kreeg een kick-off in Castellvm Aqvae met de eerste 14 prachtige tekeningen van Roos Holleman. Ze hingen er alsof ze er thuishoorden en in het tweegesprek met Alexander Reeuwijk kwam het project verder tot leven.

Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam, opende de kick-off bij Artvark omdat de grote afsluitende expositie Wallacea in dit museum zal plaatsvinden (het project zal dan tot zo’n 40 werken uitgegroeid zijn).

Lees hier de officiële aankondiging van het Museum. 

Vanzelfsprekend zijn de schitterende tekeningen van Roos te koop. We hebben er nog een paar. Stuur eveneen mail als je interesse hebt. Haar werk is inmiddels te vinden in grote collecties en musea.

Expositie: Roos Holleman: Wallacea
Locatie: Westzeedijk 345 (Museumpark), 3015 AA  Rotterdam
Deze expositie is te zien van: 5 april 2020 tot en met 5 juli 2020 en er zal een boek bij verschijnen. 

Lees hier de volledige nieuwsbrief met alle informatie en hier de laatste update van 23 november 2019


POP-UP GROTE HOUTSTRAAT 128 HAARLEM
Van 28-06-2019 tot en met 03-11-2019

Het Kunstlijn-weekend was het laatste weekend van de pop-up. Maar wat een energie gaven deze 4 maanden! Het was bijzonder fijn om zoveel mensen te ontmoeten in de Grote Houtstraat 128 Haarlem. De start met Weg-wezen bezorgde 48 kunst-weesjes een nieuw huis en de boekenmarkt de dag erna was gezellig en geanimeerd. Na 2 live optredens (de Clifton Twins en Someone),  11x een nieuwe expositie, en 15 borrels hebben we met een gezellig Kunstlijn-weekend dit geslaagde experiment feestelijk afgesloten.

Dank aan alle mensen die blij naar huis zijn gegaan met een kunstwerk en bijzonder dank aan de kunstenaars die ons initiatief steunden en hun werk aanboden voor aangepaste prijzen. 

Werk van kunstenaars dat we in stock hadden in de Pop-Up:
Timon Hagen, Anke Roder, Jeannette de Bruin, Warffemius, Sandra Kruisbrink, Luca van Boeckel, Rogier Polman, Tonneke Sengers, Jan Verburg, Ellen van Putten, Margriet van Galen, Paul van Zijp, Alice Brasser, Marjan Jaspers. Anouk Rosenhart, Sjoerd Buisman. Dorien Plaat, Helmuth van Galen, Luus Willems, Pascal Smelik, Karola Veldlamp, Herman van den Heuvel, Ellis Faas, Lenneke van der Goot, Joke Hak, Marianne Lammerse, Someone (Tessa Rose Jackson), Doris Konings, Lisa de Vries, Sanne Wolthaus, Kosia Kalisciak, Maartje Blans, Henriette van ’t Hoog, Louise de Haan, Billy und Hells, Erna van Samsbeek, Jolanda Prinsen, Frans Vendel, e.a.


Met veel plezier kijken wij terug op de succesvolle release in Castellvm Aqvae:

NATURAL BEAUTY – SJOERD BUISMAN en WARFFEMIUS

6 april tot en met 22 april 2019

Hun werk is opgenomen in collecties van diverse grote musea (Rijksmuseum, Stedelijk Museum, Teylers Museum, Museum Voorlinden, Kröller Müller e.a.) en in vele bedrijfs- en particuliere collecties. Voor Artvark maakten Sjoerd Buisman en Warffemius ieder een speciale editie die uit unica bestaat. Die edities zijn bijna uitverkocht; de laatste exemplaren die nog beschikbaar zijn vind je in de shop.

Hier de links naar de laatste nieuwsbrieven met extra informatie over Sjoerd Buisman en Warffemius


KRUIS-WEG68 EN ARTVARK

Na bijna 2 jaar met veel plezier te hebben samengewerkt met Joke Stoute en Michel van Overbeeke in Galerie KruisWeg 68 hebben wij besloten om deze samenwerking vanaf 2019 niet verder voort te zetten.

We zullen zeker zo nu en dan nog te zien zijn in de galerie, maar onze focus zal zich de komende tijd meer richten op onze releases en zichtbaarheid op verschillende plekken. Dat brengt ons de flexibiliteit die bij Artvark past.

Wij danken Joke en Michel voor de fijne samenwerking en vooral voor alle leuke en spannende exposities en evenementen die we samen hebben uitgevoerd!


TRANSMISSION – OLAF MOOIJ
Van 23-11-2018 tot en met 29-12-2018 was de solo-expositie van Olaf Mooij te zien in Kruis-weg68.
Olaf Mooij gebruikt de auto als bron voor zijn werk. Hij gaat er van uit dat de auto een levenscyclus heeft net als een mens. Mooij transformeert de onderdelen en geeft ze een nieuwe betekenis.


VIJDFE RELEASE

Op 18 oktober 2018 had de vijfde release plaats in Castellvm Aqvae met werk van Henriëtte van ’t Hoog en Lenneke van der Goot. Lees in de nieuwsbrief meer informatie over beide kunstenaars, of ga via de shop naar hun werk.


TRACES – SOLO MAARTJE BLANS

7 september t/m 6 oktober 2018 in Kruis-weg68
Deze expositie geeft een overzicht van haar twee- en driedimensionale werk. Voor de laatste nieuwsbrief hierover en over de Artist-talk klik hier


ZOMEREXPOSITIE OBJECTIEF/SUBJECTIEF 

Van tot 29 juni tot 1 september 2018 in KRUIS-WEG68
Voor de laatste nieuwsbrief hierover klik hier


WEG-WEZEN

de ééndaagse kunstverkoop in Kunsthandel Kruis-Weg68 op 6 mei 2018 was een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar! Lees meer….


ARTIST-TALK ANOUK ROSENHART

24 februari 2018
Na een zeer succesvolle vierde release en een artist-talk van Alexander Reeuwijk met Anouk Rosenhart, bezinnen we ons nu op de kunstenaars voor de 5e release. In juni hebben we ook afscheid genomen van de eerste selectie Artvark-kunstenaars. De werken van de huidige kunstenaars  vind je hier. Ook de laatste edities zijn inmiddels op de site te vinden!


VIERDE RELEASE

Op 10 en 11 februari 2018 had de vierde release van Artvark in Castellvm Aqvae plaats. Dit waren de kunstenaars: Hester SchroferMargriet van GalenCiska JonkersAnouk Rosenhart

Daarnaast was er ook weer nieuw bijzonder design te zien van Daphna Laurens.

Deze nieuwsbrief gaf daar informatie over: nieuwsbrief 01-2018


ART VIDEO LIBRARY

De art-video-library loopt helaas wat averij op. De beloofde feestelijke kick-off in maart 2018 is gecanceld omdat onze partner Beam stopt met de productie van de Beam. Daarom zullen wij naar andere wegen moeten zoeken om de art-video’s te verhuren. Of dat gaat lukken en hoe is nu nog onduidelijk. Onze andere partner, het Eye Film museum denkt mee, maar vooralsnog hebben we geen kant en klare oplossing.


DERDE RELEASE

1 en 9 juli 2017: Bijna een jaar geleden werd Artvark zichtbaar voor de buitenwereld met de eerste release van vijf kunstenaars en één designer in Castellvm Aqvae. Inmiddels is de derde release geweest. En we waren superblij dat dit weer bij Harry en Corrie Swaak in Bloemendaal mocht plaatsvinden! Met als afsluiting een diner met meer dan 60 gasten! Kunstenaars 3e release:

Marcella Kuiper (video-art),

Billy und Hells (fotografen-duo uit Duitsland dat inmiddels een behoorlijke naam heeft, maar speciaal voor Artvark een betaalbare editie heeft gemaakt > foto hierboven),

Joke Hak (met een serie getekende unica,),

Louise de Haan (fotograaf),

Maartje Blans (zij maakte voor Artvark een serie unica en ontwierp het nieuwe servies dat op 09 juli bij het diner gebruikt werd).

 


LEMNISCAAT: ROGIER POLMAN IN KRUIS-WEG68

26 mei tot en met 8 juli 2017


TWEEDE RELEASE

Op 26 en 27 november 2016:  de tweede release in Castellvm Aqvae te Bloemendaal met 5 nieuwe kunstenaars (die ieder 3 edities voor Artvark maakten) en daarnaast ook nieuw design. Deze kunstenaars presenteren we: ELLIS FAAS, EVA DE MULDER, GOSIA KALISCIAK, LISA DE VRIES, SANNE WOLTHAUS, en design van LYON-BETON.

Hier zie je alle kunstenaars die Artvark nu vertegenwoordigt.


KICK-OFF ARTVARK: EERSTE RELEASE

11 en 12 juni 2016: De 5 kunstenaars die we tonen zijn Ilco LouisSanne Kabalt, Yung Cheng Lin / 3cm, Seet van Hout,  Emmanuel Gatti en designer Pascal Smelik.

Wil je een impressie van de kick-off van Artvark zien in juni 2016, klik dan hier. (met dank aan Yara InMedia)